torsdag 5. desember 2013

A-L-L-A-H

Før jeg ble muslim hadde jeg definitivt og sørgelig mange negative assosiasjoner til ordet "Allah". Det tok meg også faktisk en god stund før jeg følte meg helt komfortabel i å bruke det. Nå syntes jeg det er det vakreste ordet som eksisterer. Hvorfor bruker muslimer ordet Allah? Er Allah navnet på den fremmede muslimske Gud? Hvem er Allah?

Islam som baserer seg på Koranen, baserer seg også følgelig på det språket Koranen ble åpenbart med - nemlig arabisk. Dette anses å være noe unikt med islam som du ikke finner i like stor grad i de andre religionene i verden. Ved å holde fast på det originale språket, holder vi også fast på de faktiske åpenbaringene. Dette er videre med på å bevare det som i våre øyner er Guds ord. Dette finner du for eksempel ikke i kristendommen som påstår å følge bibelen, som egentlig viser seg å slettes ikke inneholde de autentiske ordene. Islam baserer seg med andre ord på solide tekster.

I den arabiske Koranen blir ordet Allāh brukt for hele universets Allmektige Herre - altså Gud. Dette er ikke tilfeldig slik som ingenting er tilfeldig i Koranen. Det er altså da først og fremst av denne grunn at muslimer rundt om i hele verden, uavhengig av morsmål, bruker ordet Allah når de mener Gud. Når man studerer selve ordet - ALLAH - er det også på flere måter en god del mer presiserende og passende navn. Der av det mest viktige at Han er én, kan ikke deles og har ikke et kjønn.

Dersom man på arabisk bare skal referer til gud eller noe som kan tilbes og underkastes, blir det ilah. Dette kan i teorien være alt ifra en stein til en stjerne til en statue eller til dine egne begjær ("nafs"). Ordet ilah kan også bøyes i flertall, på lik linje som ordet gud kan. Ved å sette inn bestemt artikkel, altså sette en "the" foran, blir det al-ilah. Ordet kan fortsatt bøyes i flertall. Men med å sammentrekke dette til Allah, får plutselig ordet en annen betydning i forhold til at det grammatisk sett ikke kan bøyes i flertall. Selve ordet ALLAH kan da på norsk oversettes til Guden, selv om det egentlig aldri dette heller blir helt korrekt. På engelsk blir det God med en "the" foran. Dette poengterer den viktigste og mest fundamentale delen av islam - nemlig monoteismens vakkerhet - Guds enhet (tawheed). Ordet Allah er også verken hankjønn eller hunkjønn, noe som ut ifra islamsk perspektiv også beskriver Gud på en langt mer presis måte. Allah kan heller ikke gjøres om til hunkjønn, som for eksempel gudinne. 

Selv om vi nå har sett på hvordan oversette de arabiske ordene, blir det aldri helt korrekt. Dette kommer ekstra tydelig frem i første del av trosbekjenneslen som på arabsike er: la ilaha ill Allah. "La" vil da si "det er ingen", "ilaha" er "gud med liten bokstav", "ill" er "bort sett fra" og "Allah" oversettes på norsk til "Gud" med da stor bokstav. Men det blir også forvirrende og upresist å si "det finnes ingen gud utenom Gud". En bedre oversettelse blir da "det finnes ingen verdig å tilbe enn den éne Gud". Det er av stor betydning av rekkefølgen her. Menneskets sjel tilknytter seg alltid noe. Dette kan være en annen person, jobben eller penger. Det er alltid noe som definerer en persons mening med livet. Noe personen lever for. Man må først kvitte seg med dette slaveriet (la ilaha), før man på ordentlig blir frie, som er å tilbe Han som har skapt deg - Allah.

Ordlyden symboliserer også noe spesielt. Den kontraherer akkurat slik som hjertet. Dermed kan man si at hjertet sier og lengter etter Allāh. Sannelig er det islamsk sett kun med å huske Gud at hjertet finner ekte fred. Allah er også et ganske behagelig ord for øret. Stavelsen -laah viser seg å ha en avslappende effekt på de fleste mennesker. Det er syntes også av denne grunn at moren ofte sier "laalaalaa" til barnet sitt. Dersom du forsøker å si ordet "Allah" på en korrekt måte som vil si å legge trykk på a-en, så vil du merke den freden ordet bærer. 

Det var ikke Muhammed (fvmh) som kom opp med ordet "Allah". Dette hadde eksistert i lang lang tid før han. Araberne før den islamske tid tilbad flere statuer. Men da de ble spurt om hvem som styrte hele universet var de alle enige om at det var Allah. Dette betyr altså at de trodde på én Gud til syvende og sist, på lik linje som hinduer gjør. Egentlig har alle sivilisasjoner tilbedt noe høyere på ulike måter og i ulike grader. Det er først i vår tid at det blir sett på som irrasjonelt å tilbe noe direkte. Dette er faktisk noe unikt i vår tidsalder dersom man ser på den menneskelige historien. Men sannheten er at vi alle tilber noe, om vi vil eller ikke, eksplisitt eller implisitt.

Viktig å nevne er det at arabisktalende kristne og jøder også bruker ordet Allah for Gud. Så Allah er ikke kun navnet på den "muslimske Gud", noe flere feilaktig har en oppfatning av. Allah er det beste ordet for den monoteistiske Gud. Det eksisterer ingen gud/ilah verdig av lovprisning uten om Allāh - Universets eneste Herre. 




Nettsider:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar