søndag 3. februar 2013

Hvorfor det finnes en Skaper av universet


  • Er ikke naturen selv skaperen av naturen ved BigBang som start og evolusjon som årsaken til alt liv og mangfold? Er ikke alt tilfeldig?
  • Hvordan kan det finnes en Gud, når det er så mye lidelse og ondskap i denne verden?

"Big bang" teorien er fullt og helt forenelig med islam i form av at det var en høyere makt som stod bak.  ”Det store smellet” går hovedsakelig ut på at universet som vi kjenner til, hadde en start. Dette beskrives også i Koranen”Have those who disbelived not considered that the heavens and the earth were a jooined enity, then We seperated them, and made from water every living thing? Then witt they not belive? (Quran 21:30) og ”It is not He who created the heavens and the earth able to create the likes of them? Yes; an He is the Knowing Creator. His command is only when He intends a thing that He says to it ´Be´, and it is (Quran 36:81-82). Koranen sier også at universet kommer til å ende, ikke i et "big bang" men i et "big crunsh": On that day We will fold the heaven, like the folding of a book. Just as We initiated the first creation, We will revert it. This is Our promise. We will certainly fulfill it" (Quran 21:104). Det er til og med et vers om universets utvidelse (som var grunnlaget for teorien om "Det Store Smellet"), noe som ikke ble funnet opp før 1929 av Edwin Hubble: ”And the heaven We created with might, and indeed We are (its) expander” (Quran 51:47). 

Evolusjon motstrider også ikke de islamske prinsipper [1] hvis det er snakk om tilpasning og mikroevolusjon som årsak til variasjoner og mangfold. Men tanken på at menneskene for eksempel kommer i fra apen kan diskuteres. Uansett er det ingenting i islam som benekter fast med at det overhode ikke kan stemme. Det er mange fantastiske og logiske prinsipper i evolusjonsteorien, men det er viktig å sette spørsmål ved den også. Til og med Darwin, hjernen bak det hele, gjorde dette mot slutten av sitt liv. Har makroevolusjon virkelig funnet sted? Evolusjonistene sier at vi ikke kan se at makroevolusjonen finner sted siden det skjer så utrolig langsomt. Mange forskere per i dag har kommet med overraskende resultater som motstrider at alt liv stammer i fra tilfeldigheter og en og samme organisme [2].  Man må være klar over at læren om evolusjonen er en teori. Mange elever i skolene per i dag blir omtrent lært opp til at dette er den fulle og hele sannheten – uten en tvil.  Etter min mening er det viktig å lære barna/ungdommene også om den andre siden. På en annen side er det viktig å påpeke at evolusjonsteorien ikke er uforenelig religion. 

Problemet til dagens mennesket er at det tror det kan forstå alt og bevise alt med vitenskap. Den vitenskapelige metode er et svært nyttig verktøy for å forstå flere av fenomenene på denne jorda, men det er viktig å huske på at den er begrenset. Vitenskapen kan aldri ha større omfang enn det vi klarer å registrere gjennom våre sanser eller utviklede apparater (utvidede og forlengede sanser). Dette pga at det er mye våre sanser eller utviklede apparater aldri kan fange opp. Hvordan fange opp noe man ikke vet eksisterer, eller noe man ikke vet formen på? Den vitenskapen som vi mennesker klarer å produsere frem samlet sett  utgjør ikke en gang en liten dråpe i universet sfenomener Vi har ikke enda forstått helt hjertets mysterier, hjernens eller hudens egenskaper osv. Man må også huske at i flere tilfeller er vitenskaplige teorier i konstant endring. Vitenskapen er ikke statisk. Noe eksakt. Det teorier med midlertidig brukbarhet. Bare de siste 10 årene har vi slått hull på mange vitenskapelige tolkninger og forståelser av forskning og observasjon både når det gjelder dyr, mennesker, jorden og universet. Innen helse og medisin vil man f.eks finne vitenskapelige artikler som beviser noe og andre vitenskapelige artikler som i samtid motbeviser det. Som muslim, har man sterk tro på den vitenskapelige metode. Vitenskapen er viktig for fremskritt og en viktig del av et sunt samfunn. Men et overdrevet tro på vitenskapen slik jeg opplever at mange har i dag, blir for meg en form for nymoderne religiøs dyrkelse av guden Vitenskap. Eksistensen av Gud kan ikke forskes på ved hjelp av de menneskelige sanser på på lik linje som etikk og moral vanskelig lar seg undersøkes med den vitenskapelige metode. 

H
vordan kan vi forestille oss at dette universet, med denne perfeksjonismen og harmonien, med dets individuelle deler og deres imponerende forenlighet med hverandre, kunne noen gang ha skjedd via tilfeldig og spontane bevegelse i et grenseløst tomrom? Finnes det ikke en Skaper – en Styrer? Man ser at du ikke kan få noe ut av ingenting. For eksempel når vi ser et maleri, er det en selvfølge at det står en maler bak. Mona Lisa kunne umulig vært skapt av tilfeldigheter selv om noen matematikere hevder at hvis du hiver maling på veggen et viss antall ganger, så vil dette resultere i Mona Lisa. Dette strider mot våre sunne fornuft. Alle er enige med de logiske argumentene  ”du kan ikke få noe, ut av ingenting” og ”ingenting kan skapes av seg selv”. Hvorfor er det så vanskelig for noen å tenke seg at det står én bak vårt komplekse og vakre univers? 

Mobiltelefoner er hovedsakelig laget av plastikk som kommer i fra olje og glass som kommer ifra sand. Se for deg at du går midt i ørkenen i Saudi Arabia hvor det både er olje og sand for så plutselig å finne en mobil liggende der som er blitt laget av tilfeldige naturfenomener. Høres det rimelig ut? I universet finner vi en massevis med lover og orden. De som kan biologi, fysikk og kjemi vet hvor perfekt samkjør vår verden er. Sunn fornuft forteller oss at denne systematikken og alle jordens skapninger ikke kom i fra tilfeldigheter og ingenting. Den mest primitive skapningen her på jorda er for å nevne det mye mer kompleks enn en mobiltelefon. Det er også ingen tvil om at rasjonelle folk vil være enige med Aristoteles at ”enhver orden taler om intelligensen bak det”. Man ser, til og med i vår egen hverdag, at uten en styrer blir det meste kaos.

Det at vi "ikke kan se Gud" er ikke et bevis for at "Gud ikke kan eksistere". Det er mye som eksisterer som vi ikke kan se med det blotte øye på lik linje som det er mye som vi vet uten at vi har håndfaste bevis. Jeg vet at jeg har en tipptipptipptipptipptipptipptipp oldermor. Hvordan? Jo, fordi jeg eksisterer. Jeg kan ikke komme til eksistens ut av luft. Hvordan skal universet komme til eksistens ut av luft og ingenting?  Vi mennesker er skapt for å reflektere, så hvorfor ikke også gjøre dette på dette området? Det finnes helt klar beviser for Guds eksistens – det er bare å se rundt deg. Observer det fantastiske og komplekse skaperverket som menneskenes skapelser på ingen måter kan sammenlikne seg med. 

Man kan også argumentere for Guds eksistens med hjelp av begrepet eksistens. Vi er alle enige med at eksistens = eksistens og at ikke eksistens = ikke eksistensSom resultat av dette er det også enighet om at dette ikke er mulig ikke eksistens = eksistens. Dette vil da si at intethet eksisterer ikke. Altså :eksistensen eksisterer i mens ikke eksistensen eksisterer ikke. Vi vet at alt vi mennesker oppfatter eksisterer. Du klarer ikke å oppfatte noe som ikke eksisterer. Hva eksisterer da utenfor vårt univers? Enda ett til univers? Hva utenfor det igjen da? Det er valget mellom to alternativer: eksistens eller intethet. Ut ifra våre tidligere konklusjoner må det være eksistens. Vi kan kalle hele vårt fysiske univers for kosmos. Kosmos er mangfoldig (kan deles, plusses), relativt (alt kan måles med noe annet), manglende og begrenset i rom, tid og sted. Kosmos kan ikke være evig, det er begrenset, har en start og en slutt. Hva er da utenfor? Det er den fullkomne eksistens, uten start og uten ende, noe ubegrenset og udefinerbart. Hvis vi kunne definere den fullkomne eksistensen, hadde den vært begrenset. Vi vet at menneskets sanser er meget begrenset (syn, hørsel, smaksans…). Vi forstår kun det begrensede og vi kan dermed aldri være i stand til å forstå den fullkomne eksistensen, som er ubegrenset. Det er dermed logisk at vi ikke kan definere den fullkomne eksistens (F.E) i og med at da hadde vi satt begrensede egenskaper til Det. F.E er av motsatt karakter. F.E kan ikke måles, deles (den må være én), den er fullkommen  ikke relativ (kan ikke sammenliknes med noe), og den er ubegrenset. Det er i løpet av menneskehistorien gitt ulike navn på F.E, der iblant GUD

Noen ateister kommer med: hvis det finnes en Skaper, hvem skapte da Skaperen? Hvis naturen til den intelligente kraften hadde vært av samme karakter som universet, hadde det bare resultert i mer univers – mer av det samme. Skaperen er av en annen natur – han er aldri blitt født og vil aldri dø. Han er evig. Hvis det skulle vært en som skapte Gud, da måtte det vært en som skapte den Skaperen igjen og så videre. En Skaper som skaper en Skaper som skaper en Skaper og så videre er ikke realiteten. Da ville det aldri resultert i skapelse – noe vi for sikkerhet finner den dag i dag. Hvis skapelsen er midlertidig, må Skaperen være evig. Hvis skapelsen er begrenset av tid og rom, må Skaperen være ubegrenset av tid og rom. Hvis skapelsen er trengende, må Skaperen være ikke-trengende. All denne rimelige læren om vår Skaper hører til den islamske læren. De som hevder at Gud er en mann, Gud er solen, Gud er i trærne osv. har en urimelig forståelse av hva Gud er.

Det at lidelse, urettferdighet og det onde eksisterer i denne verden, er ikke et argument for at det ikke finnes en Gud selv om de troende er enige i at Gud er mektig og god. Hvis Gud skulle ha eksistert, måtte det i så fall vært en ond Gud, i følge ateistene. Det er i hvert fall mer av emosjonell karakter enn logisk. Spørsmålet er ikke om det finnes en Gud eller ikke. Spørsmålet er hvorfor  Gud lar det skje så mye lidelse i denne verden? Faktumet er at de onde i denne verden som regel ikke er direkte skap av Gud, men skapt av det som er skapt av ham. Mennesket er skapt med den frie viljen, og denne kan brukes på en god og ond måte. På en annen måte kan hendelser virke onde, men egentlig til det beste for oss. Hvis for eksempel du tar et lite barn til dokteren, vet du, som forelder, at det er til barnets beste. Barnet vil i motsetning aldri forstå at doktoren er en god mann siden han stikker nåler i armen og dette skaper en vond smerte som videre fører til en menneskelig reaksjon som sier at ”dette er ondt”. "Behandlingen"  for å rense og/eller veilede et hjerte kan av og til smerte. På en annen måte kan vi oppfatte hendelser som ”onde”, men i senere tid så vi at det som hendte faktisk var en god ting. Gud er den Gode, den Vis og den Allvitende. Det mennesket Gud tynges med prøvelser, vil han kun godt med. Personen vil kanskje se dette dagen etter, måneden etter eller kanskje aldri. Visse hendelser virker vel og merke så grusomme at en kan umulig finne noen logikk bak. Men da tenker jeg at Gud vet det ikke vi vet. 

Urettferdighet i denne verden er et absolutt faktum. Hvorfor må mange leve i krig, fattigdom og sult? Hvor i all verden er fornuften bak dette? Faktumet er at alle mennesker blir testet i noe. Og vi som lever i den ”bedre” delen av verden, har Gud mye høyere forventinger til enn dem som opplever mye lidelser. Et eksempel på en forventing er at vi deler med oss; hvor flinke er vi til det? De som har det vanskelig blir testet med standhaftighet og tålmodighet  Det er viktig å huske på at dette livet er kort og kun er en forberedelse på det neste virkelige liv. De som lever i krig og sult har mye større sannsynlighet for å inntre paradis og mange av dem som fråtset og festet i den ”bedre” delen av denne jordkloden vil nok få sin belønning for nettopp dette. Gud er den Rettferdige og den Vise. Troen på at det er et liv etter døden og at vi blir dømt forsterker logikken med alt som skjer på jorda. Tenkt så mye urettferdighet det hadde vært hvis ingen mennesker ble dømt (straffet/belønnet) for sine handlinger? Det er så mange eksempler på at det ”gode mennesket” må gjennom masse lidelse i mens det "onde” fester seg i gjennom livet.

Skaperen er noe som menneskene ikke kan forestille seg.  Det er derfor det av mange settes så mange spørsmål. Han er en evig kraft, en energi, et varmt lys. Et vesen langt utenfor menneskets forståelse, fatteevne og vitenskap.  Han er ikke et hankjønn eller et hunkjønn. Han har ikke et ansikt. Islam har 99 navn som beskriver Gud og disse blant de vakreste: den Barmhjertige, den Nåderike, den Rettferdige, den Mektige, den Altvitende, den Vise...Alle har behov for å tilbe noe, enten det er bevisst eller ubevisst. Det trenger ikke være noe forbundet med religion, det kan likeså godt være en stein, en popstjerne eller ditt eget begjær. Å tilbe noe betyr at du følger og hengir deg det. Det er det du elsker høyest. Ingenting er i bevegelse uten å bli satt i bevegelse av noe/noen. Siden alt i universet beveger seg må det har vært en ”Første Beveger”.

Andre anbefalte nettlinker: 



10 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

      Slett
    3. inntil dere troende har kommet med bevis - skulle det stå.

      Slett
    4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    5. Du kan ikke søke i vitenskapen for svar, av og til må du søke inni en selv. Her er forresten en interessant innfallsvinkel som berører nettopp dette: http://www.youtube.com/watch?v=thM3SHCXP0o

      Slett
    6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, kom over denne artikkelen på forskning.no også kom jeg på å tenke på deg (ikke ta det personlig): http://www.forskning.no/artikler/2010/august/257531

      Og angående det med "Intet menneske er født gudetroende, alle mennesker er født ikke-troende. Gudetro er unaturlig. Ikke-tro er det naturligste"
      --> http://www.beretta-online.com/wordpress/2012/born-atheists-science-and-natural-belief-in-god/
      Selvsagt det er diskutabelt, men det at jeg virkelig tror på at alle er født slik er en personlig tro jeg har og du ikke kan motbevise ;)

      Slett