lørdag 2. februar 2013

Missoppfatninger


Islam er uten tvil uten å overdrive verdens mest misoppfattende religion. At noen som kaller seg muslimer begår grufulle og urettferdige handlingene, er fult og helt en sannhet.  På tross for dette har man ingen grunn til å konstant sette likhetstegn mellom muslimer og islam. Bare fordi at en person kaller seg muslim så betyr ikke dette nødvendigvis at vedkommende representerer islam. Media får det fremstilt slik at muslimer er verstingene og fremhever hver muslim som begår vonde handlinger. Et faktum er at det finnes ”sorte får” i alle samfunn, i alle sivilisasjoner, kulturer og religioner. Et annet faktumet er at disse personene i grunnen ikke følger de islamske prinsippene.

Som nevnt tidligere: vi skal ikke bedømme en bil ut ifra sjåføren. Dersom en ønsker å bedømme den nyeste modellen til Mercedes, og en  person som ikke kan kjøre sitter bak rattet og krasjer bilen, vil man selvsagt klandre sjåføren og ikke kjøretøyet. For å analysere hvor bra bilen er må man først og fremst ta utgangspunkt i nettopp bilen og undersøke blant annet hestekrefter, drivstoffbruk, sikkerhetstiltak osv. Hvis man skal bedømme hvordan islam faktisk er, må man undersøke de autentiske kildene, nemlig Koranen og profetens Sunnah og Hadith litteratur (islamnet.no).

Det er lett å kategorisere og skjære alle under en kam. Misforståelsene bør rettes opp i slik at man får et mer nyansert bilde. For mange muslimer kan måten islam oppfattes på i storsamfunnet virke sårende. Et godt eksempel på hvordan muslimer kan oppfordres til å håndtere dette: ”Husk da profeten Muhammed (fvmh) levde i Mekka! Tror dere han opplevde mer eller mindre hets enn dere gjør nå? Mer selvfølgelig! Og hvordan var det han reagerte? Med tålmodighet.” Det å oppleve motstand og vanskeligheter gjelder ikke bare Muhammed, men også de andre store profetene som Abraham, Noah, Moses og Jesus (fred være med dem alle). Noen misoppfatningene som jeg lister opp er det dessverre eksempel på muslimer som tror dette er rett eller praktiserer disse grusomme tradisjonene/handlingene. Dette er veldig synd og en skam for resten av verdens muslimer og tyder på meget lav kunnskap om religionen eller rett og slett "hjernevasking". Her er en liste over vanlige misoppfatninger:


Misoppfatning
Sannhet

Islam er fylt av terrorisme og alle blir oppfordret til ”jihad” (hellig krig) hvor de finner det er rettferdig å drepe uskyldige mennesker for Guds sak.

"Jihad"   skal i følge islam kun være for å forsvare. Jihad er også et begrep som brukes i from av at du går til ”krig” med ord, kommunikasjon og dialog. Den siste og aller største formen for jihad i islam er ”den indre jihad” – krigen som foregår inni en selv mellom rett galt, godt og ondt. Den indre jihad er med andre ord en strid inni en selv og er uten tvil den største  og viktigste jihaden – det konstaterte også Profeten (fvmh).

Hvis du går til krig med vilje, med feil årsaker og dreper sivile er dette totalt i mot islam. Terror angrep i vesten har ingenting med det egentlige islamske konseptet om jihad  å gjøre. Flere i vesten har plukket ut et spesielt vers uten å ha med konteksten verset ble åpenbart i som var i en krig. Hvis muslimer skal krige skal det kun være for å forsvare seg selv under angrep. Menneskeliv er verdifullt og ingen uskyldige og sivile sjeler fortjener på noen måte å bli drept. En av de største syndene, ifølge islam, er å drepe et uskyldig menneske.

Og hvem er det egentlig som er de virkelige terroristene i dag? Bare se i Palestina hvor mange barn, kvinner og andre uskyldige mennesker som har blitt drept. Det er så mange at vi i vårt fredelige lille Norge ikke kan fatte det en gang. Hvem er det egentlig som terroriserer? Hvis man ser på hva som definerer en terrorist, så kan man diskutere noe om omkring nettopp dette. Man kan også fastslå at en aktørs "terrorist" er en annens "frihetskjemper" - dette har historien illustrert gjentatte ganger. 


Islam er en voldelig religion og ble hovedsakelig spredt med sverdet.

Islam er for fred. Det står tydelig i Koranen at det ikke skal brukes tvang og vold i religionen. Sverd kan vinne land, men ikke hjerter. Tvang kan bøye hoder, men ikke sinn. Islam ble aldri i prinsippet spredd med sverdet, men med at folk innså at det var en sannhet. Islam ble hovedsakelig spredd med ord. Hva med muslimene som regjerte i Spania i over syv hundre år? Noen spanjoler konverterte, men faktumet er at de fleste forble kristne. Og hvordan har det seg med at Indonesia er det største muslimske landet i verden med flest muslimer (hehe det visste dere ikke)? Hvordan spredte islam seg dit? Jo, via handel og kommunikasjon. Å være muslim handler om i kjernen å være et fredelig menneske. Islam oppfordrer til debatt, dialog og kommunikasjon. En litt morsom fakta er at ordet sverd er nevnt over 200 ganger i bibelen. I Koranen? 0…


I islam er tvangsekteskap akseptert og stort utbredt. Unge jenter blir giftet bort til eldre menn med tvang. De har ikke så mye de skulle ha sagt.

Totalt i mot islam. Kvinner har sin fulle rett til å velge sin egen ektemann. Man skal aldri tvinge et mennesket til noe som helst. Mennesket er født med den frie vilje og står selv til ansvar for sitt liv. Men at det hender i muslimske land - det gjør det! og det er aldeles sørgelig. Dette er da blant folk som oftest ikke kan lese/skrive, har lite kunnskap om religionen, følger tradiasjoner blindt og ingen utdanning. I de samfunnene der dette praktiseres har dette ingen sammenheng med islam, men et svært negativt aspekt som har dype røtter i spesielle tradisjonelle kulturer.


Islam er en kvinneundertrykkende religion. Kvinner skal adlyde alle menn uansett hva de skulle måtte bli beordret for.


Kvinner og menn er skapt like ovenfor Gud og har samme verdi samtidig som de har visse ulikheter – noen biologisk synlige og andre generelle personlige og psykiskososiale egenskaper og kvaliteter. I flere sterke og autentiske hadither står det for eksempel tydelig at ”den beste mannen er den som behandler sin kone best”. De menn som utnytter sine koner eller på noen måte undertrykker dem, er urettferdige og arrogante, misliker Gud sterkt.

Dette er bare ett av flere ironiske misforståelser, for hvis du går dypere inn i islam, finner du ut av kvinnen blir sterkt verdsatt og er på mange måte bærebjelken i et samfunn på grunn av hennes viktige rolle: nemlig det å være en mor. Islam viser masse kjærlighet og respekt til kvinnen.  I islam er kvinnen en dronning. 

Dessverre finnes det mange menn i den muslimske verden som ikke helt forstå det (mildt sagt!). Flere samfunn i Asia (muslimske og ikke muslimske) kan være meget patrialistiske, og flere kvinner (ikke alle), må sørgelig gjennomgå mye lidelse og grad av lite frihet og selvstendighet. Men det finnes også mange menn i ”vesten” som har misforstått kvinnens verdi, men bare kanskje på litt andre måter. 


Islam oppfordrer menn til polygami .


Flerkoneri er ikke oppfordret i islam. Hvis en man skal ta til seg mer enn en kone, må det være en veldig god grunn til det, alle parter må samtykke og han må behandle alle 100 % rettferdig og likt. Det skal også være nødvendig og til fordel for alle. Dette er det svært få som klarer og flerkoneri er da altså i praksis ikke tillat for flertallet – det er også av denne grunn svær lite utbredt. 

Man bør også se dette i historisk perspektiv. På Muhammed (fvmh) sin tid var det vanlig at mennene hadde opp til 20 koner. Islam begrenset dette til 3-4, men oppfordret klart og tydelig til 1. Islam er faktisk den eneste religionen som gjør dette! Det er også viktig å se det i lys av at det var langt flere kvinner enn menn på den tiden, mye på grunn av menn som ble drept i krig osv. Mange av kvinnene hadde ikke egen inntekt og med å gifte seg med en mann som allerede hadde en kone, fikk hun en økonomisk trygghet i tillegg til at det var en fin måte for henne å komme inn i et fellesskap der alle hjalp hverandre og levde i harmoni. Verdt å nevne er det at familien er viktig i islam og selve bærebjelken for samfunnet. Hvis den begynner å rakne, kan samfunnet komme inn i en ondt spiral der flere ting som kan ha med moral og etikk går i oppløsning.

Profeten selv var gift med den samme 15 år eldre kvinnen Khadiiah til hun døde, før han giftet seg med flere. 

Man kan spørre seg: hvorfor kan ikke kvinner ha flere menn? Hvis du undersøker dette litt nærmere, både i historisk og sosiale perspektiv, finner du ut at dette er en enda verre løsning. Polygami tillatt i både islam, kristendommen og jødedommen, men det er kun islam som setter en grense for hvor mange man kan gifte seg med.


Islam er en svært streng religion med masse regler og tvang.

Islam er for toleranse. Folk som misbruker en religion på grunnlag av sine motiver og interesser, er noe Gud i høyeste grad forbyr. Hvis visse islamske prinsipper virker strenge og merkverdige, må vi vite at disse tankene og reglene er gitt i fra Gud på grunn av to ting: det beste for individet/mennesket og  til det beste for samfunnet og menneskeheten som helhet. Gud er allvitende og har en evig godhet. 

Islam gir enhver person trosfrihet, det gjøres klart i Koranen. Et viktig og ofte sitert vers fra Koranen er dette: «Det skal ikke være tvang i troen!» (2,256). Videre kan føyes til: «La den som vil det, tro. Og la den som velger det, la være å tro!» (18,29) Logikken i det er selvsagt som følger: Det er umulig å skulle tvinge noen til å tro. Dette ligger i sakens natur. Tro kommer innenfra, fra ens eget selv. Det kan ikke være resultat av tvang.


Islam er aldeles demokratisk og ivaretar ikke menneskerettighetene til enkeltindividene i samfunnet.  

Islam er for de demokratiske prinsippene til en viss grad og hvert mennesket skal ha de fundamentale og universale rettighetene. Kommer nærmere innpå det i form av mer konkrete detaljer.


Hvis du forlater islam så har muslimene rett til å gi deg dødsstraff

Denne oppfatningen blir av mange muslimer sett på som oppsiktsvekkende og det er ikke usannsynlig at du vil høre latter hvis du kommer med et slikt utsagn. Selvsagt det er svært tragisk og alvorlig hvis og i de få tilfellene dette har skjedd, men man må også få frem at dette har ingen overhode basis i de islamske tekstene. I tekstene kommer det tydelig frem at troen er noe personlig, man kan ikke tvinge noen til å tro, det er noe som må komme innen ifra. 

Ytre krefter i samfunnet har ingen rett til å drepe en som forlater islam eller straffe denne personen på noen som helst måte. I så fall så er det opp til Gud til å bestemme hva i tilfelle denne personen skal fortjene.  Det er ikke opp til oss mennesker. Muslimer skal respektere og tolerere at vi mennesker er ulike og alltid vil være det.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar