tirsdag 9. april 2013

Peer Gynt og Fremskrittspartiet

Professor i sosialmedisin og lege, Per Fugelli, sammenlikner i sin bok "Nokpunktet" fremskrittspartiet med Per Gynt og spør seg selv om Per Gynt er selveste FrP-koden. Jeg vil nå presentere ett par selvkomponerte utsnitt og sitater ifra, etter min mening, den fabelaktige boken. 






"Peer liker ikke ansvar, han handler og velger på impuls, han vil ha alt godt, billig, her og nå! Når Per Gynt møter motstand, stikker han av. Fremskrittspartiets politikk er som Peers mentalitet preget av forførelse, overdrivelse og når det passer: dikt og forbannet løgn. Per og Dovregubben vet at det er typisk norsk å være god, - ja best i verden. Den nasjonale selvgodheten med frykt og forakt for det fremmede, stråler ut av Dovregubbens hall. 

Peer Gynt kjenner ikke dyden måtehold. Han vil ha mer, uten grenser. Hvem lover mer til de mette? Jo, FrP. Når noe går gale er det aldri Peers feil, alltid andres. Peer Gynt og FrP er på tross av de dårlige egenskapene store forførere. Peer Gynt og FrP byr på freidighet, en villskap som vi lengter etter i det overstyrte samfunn. Peer Gynt og FrP er ensomme ryttere. De represeterer den ene, ofte misforståtte - mot maktene. Peer Gynt og FrP stiger opp av folkedypet. De påstår å være folkevets kontrast til bedreviterne.

Målet for Frp, er å skape krenkelse, misnæye og frykt. Når slike følelser preger folkesjelen, blir fremskrittpartiet stort. Aggresjonen retter de mot ulike målgrupper: samer, finnmarkinger, sosialklienter, alenemødre, byrokrater, innvandrere og verst blant dem: muslimene.

FrP er samfunnets løsemiddel. Vi må forsvar den kjøre veldferdsstaten mot jeg-partiet som vil ødelegge vi-samfunnet.
- Samfunnet finnes ikke, kun multinasjonale selskaper
- Mennesker finnes ikke, kun produsenter og konsumenter
- Frihet, likhet og brorskap finnes ikke, bare penger og profitt
- Fellesskap finnes ikke, bare individer som fremmedlegemer i det tomme rom

Frp ønsker å
- Bygge ned folketrygden
- Skape en todelt helsetjeneste, dårlig for vanlige og god for de rike
- Skape en todelt skole, en dårlig for vanlige folk og en god for de rike
- Svekke arbeidsmiljøloven
- Svekke fagforeningene
- Sette likestillingen tilbake
- Oppheve sammholdet mellom by og land.

Per Gynt og FrP´s program kan leses som et rop om frihet. Frihet ifra forpliktende felleskap, ansvar og konsekvenstenking. Fremskrittepartiets eple vokser ikke på kunnskapens tre. Fremsrittspartiet vokser av fordommer og føleri. Grådigheten vokser med oljeformuen. Selvdyrkingen vokser med markedsliberalismen. Fremmedfrykten vokser med innvandringen. Fremskrittspartiet vokser med trollene i oss.

Det er mye fint med Per Gynt, men der det klokt å la ham styre landet?"
Hentet ifra: Per Fugelli, Nokpunktet, 2009



Syntes dette bildet også illustrerer mye. Kunne også brukt Adam og Eva som simile. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar