lørdag 20. juli 2013

Realiteten som er vanskelig å se i overflaten

Av og til er ikke ting slik som det ser ut til å være og sannheter kan ofte bli snudd opp ned. Det er ikke rart at vi blir forvirret med tanke på hvordan dagens merkelige verden har utartet seg. Det jeg skiver om nå kommer til å omhandle hvor enkelt det kan være å mene noe om islam ut ifra hvordan dagens verden ser ut til å være. Hvordan reagerer du dersom jeg påstår at Norge er mer islamsk enn for eksempel det "islamske" staten Dubai med tanker på styresettet?

Norge som stat (og ikke eventuelt som folk), kan man anse som overraskende islamsk ut ifra flere perspektiv. Flere lærde muslimer (og forsovet ordinære praktiserense muslimerer) er enige om nettopp dette. Her har vi en stat som bygger på rettferdighet, likhet og solidaritet.


Uttalelse ifra Ahmad Noor i en artikkel i DT:
I Islam er velferdsstaten viktig, og jeg mener Norge i den sammenheng er den mest islamske staten i verden. I Norge er det fred, det er likhet og rettferdighet, respekt, trygghet - det er en ideell stat i forhold til muslimsk tro, sier Noor, som også er leder for det muslimske trossamfunnet for Minjah -ul-Quran International Drammen. (http://dt.no/nyheter/imam-pa-fjell-norge-er-den-mest-islamske-staten-i-verden-1.6503183)
Det er flerne muslimske land som i grunnen ikke er særlig islamske. Folket er gjerne (mer eller mindre) muslimsk (tror på én Gud og profetene), men lovene og styresettet er ikke nødvendigvis det. Bare ta for eksempel den nylige og tragiske saken i Dubai. Her flyter det over både av kvalmende rikdom, sexsalg og det fengsles kvinner som anmelde voldtekt. Et meget hyklersk sted i mine øyne. 

Utsnitt ifra en artikkel i vg idag hvor John Strawson uttaler seg:
Straffesystemet i De forente arabiske emirater hevdes å være basert på sharia, men når det kommer til kvinners rettigheter og seksuell adferd så mener jeg at loven ikke er islamsk i det hele tatt, sier Strawson og utdyper:
- Helt fra begynnelsen har islamsk lov sørget for mange rettigheter for kvinner, og voldtekt er definitivt et brudd på loven og fordømt i islam. Det vi ser i dette tilfellet er et forferdelig eksempel på forvrengning av islamsk lov utført av et stekt patriarkalsk samfunn (http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10112135
Diskursen om det er bra å innblande religion og stat kan være utfordrende. De fleste muslimer som jeg har snakket med mener det er feil og at dette ikke stammer ifra Profeten (fvmh). Religion er noe personlig og som hvert enkelt menneske velger selv hvordan de vil praktisere. Man skal for eksempel tollerere at noen går i munkedrakt, nonnedrakt, sjal eller et stort kors rundt halsen. Man skal også tollerere om noen velger å ikke gå med noen av delene. Det er til syvende og sist opp til hvert enkelt individ. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar