torsdag 5. september 2013

Den aldeles rasjonelle ateismen

En verden basert på evolusjonsbiologi, hjerneforskning eller hedonisme vil være et skritt bakover, skriver religionshistoriker Erik Thorstensen i sin nye bok Ateismekritikk: Om reduksjonisme, religion og samfunn. Dette er den første boken som i norsk sammenheng viser hvordan og hvorfor den nyateistiske religionskritikken hviler på et svakt fundament. Ifølge Thorstensen representerer ateistene religionskritikk som et frigjøringsprosjekt. Nyateistene framhever at det finnes en rett vei til sannheten, og at de selv besitter den frigjørende kunnskapen om denne veien. Det må et menneske til for å si om noe er sant eller usant. Sannheten  skal sette deg fri, men ikke så fri at du kan velge å tro. Noen av forutsetningene nyateismen bygger på, er med andre ord høyst tvilsomme.

Richard Dawkins er en kjent britisk etolog, evolusjonsteoretiker, populærvitenskapelig forfatter og uten tvil den mest profilerte ny-ateisten. En av bøkene han er mest kjent for er Gud: en vrangforestilling. Han er strålende flink med pennen og argumenter og viser forholdsvis stor innsikt og forståelse for innenfor sine emner. Likevel er det ikke vanskelig å gjette at jeg er ikke er enig i alt det han skriver og mener.

Kom over dette intervjuet med Dawkins der journalist Mehdi Hasan spør han ut om religion. Det er alltid interessant å høre andre sine synspunkter uten nødvendigvis å være enig. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar