mandag 16. september 2013

Islam og bibelen

Det er flere momenter som skiller islam og kristendommen, selv om de kan virke aldri så like ut ifra ett større perspektiv. Oppfatningen av Gud og hvordan man oppnår deg gode i det neste liv er vidt forskjellige. Bibelens viktigste budskap gjennom det nye testamentet, ifølge kristendommen, er at den eneste Gud er en treenig Gud hvor Faderen har sendt sin Sønn, Jesus Kristus, til soning for alle våre synder. Jesus Kristus redder menneskene ved å ta selvmord (korsfeste seg). For å bli frelst/reddet, må mennekset tro på dette. Hvis ikke er han/hun i evig fortapelse. For meg stiller deg seg flere problemstillinger her (viser til tidigere innlegg: http://fjorderogmoskeer.blogspot.no/2013/02/hvorfor-det-kun-er-en-gud.html og http://fjorderogmoskeer.blogspot.no/2013/02/litt-historie-og-bakgrunn.html

Det er alltid interresant å bla opp i bibelen. Bibelen inneholder mye som, etter min mening, kan få folk til å tenke og reflektere om det ikke finnes en annen og siste religion som den mulige sanne. Dagens bibelutgave er skrevet av mennesker og det er ingen garanti for at alt i det nye tastamentet var det faktiske budkskapet til Jesus i og med at man vet per dags dato hvor mange forandringer som har vært i de bibelske tekstene opp gjennom årene i tillegg til at man kan bare se på de ulike utgavene av bibelen idag hvor forskjellige de faktisk  kan være.  Men uansett så er det et annet merkverdig  faktum: dagens kristne  følger ikke det som faktisk står i bibelen, uavhengig diskursen om at det som står det er troverdig eller ikke. Ta for eksempel samleie utenfor ekstekskapet, noe flere kristne ikke har problemer med men som bibelen sterkt forbyr. Selvsag, det kan godt hende at dette ikke er "ordentlige" kristne, men hva er det da dagens kristne baserer seg på? Har dagens kristendom noe fundament?

Matteus 26,39: "Han gikk frem et lite stykke, kastet ned med ansiktet mot jorden og bad...". Lukas 2,21: "Da åtte dager var gått og han skulle omskjæres, fikk han navnet Jesus, det som engelen hadde nevnt før han ble unfanget i mors liv". Lukas 24,36: "Mens de talte om dette, stod Jesus midt iblant dem og sa: "Fred være med dere!". Matt 4,2: "Han fastet i førti dager og førti netter og ble til sist sulten". Hvilken religiøs gruppe kommer opp først i tankene når dere hører dette? Dersom man leser i det gamle destamentet ser man at Moses blant annet vasket seg før bønn og forbød svin. Både Jesus og Moses talte sterkt om én allmektig Gud (tawheed). Er dette kjennetegnene til kristne eller muslimer?

Kristne hevder (ikke alle*), at Jesus, Fadren og Den hellige ånd er én. Jesus er Gud og Gud er Jesus. Gud kom til menneskene inkranert i en mann. For meg virker dette totalt blasefemisk, og dersom du ser i bibelen er det ikke helt iøyefallende og en selvsagthet at det var dette Jesus kom med. Også med tanke på at Jesus var selv jøde og talte primært til jøder er det mer en god nok grunn til å tro at dersom det var tilfellet (treenigheten) hadde Jesus komt mye mer ekspilistt ut med det. Dette handler faktisk ikke om småtteri men om faktiske sannheter og hva som er avgjørende for deg i dette og i det neste liv. Det å hevde at Jesus døde for alle syndene dine og at dersom du ikke tror dette havner du i helvete - er ikke akuratt småtteri. Jesus kom ikke for å fullføre loven, men oppfylle den. Med loven menes det den Moses (fvmh) kom med - de ti bud. De kristne idag har etter min oppfatning endt med å totalt forkaste hele loven og har laget sitt eget system med utspring ifra Paul. 
http://www.biblicalunitarian.com/ 

Noen interessante vers ifra bibelen som jeg mener taler om Guds enhet:
  • Markus 10,17-18: "Da Jesus skulle videre, kom en mann løpende, falt på kne for ham og spurte "Gode mester, hva skal jeg gjøre for å få det evige liv?". Men Jesus sa til ham: "Hvorfor kaller du meg god? Bare én er god - det er Gud". 
  • Markus 12,29-30: Jesus svarte: "Det første bud er dette: Hør, Israel! Herren vår Gud, Herren er én; og du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand og av all din kraft".
Jeg tror at Herren og Jesus var én med tanke på budskap, ikke som hellig vesen. Jesus talte Guds budskap og ord. I det gamle testamentet kommer det tydelig frem at Gud ikke er en mann eller ett menneske (fj. mos 23:19, Hos 11,9). Derson man leser bibelen vet man med sikkerhet at Jesus var en mann. I tillegg så blir Jesus allerede i det første verset i det nye testamentet omtalt som sønn av David (Mat 1:1: Dette er ættetalven til Jesus Kristus, Davids sønn, og Abrahams sønn"). Hvem som er sønner av hvem kan være vanskelig å si...Det er flere som blir nevnt som sønner av Gud, også hele nasjoner blir nevnt som sønner og døtre av Gud. Det er god grunn til å tro at dette er av metaforisk karaktert - religiøs symbolisme. 

Jeg mener som nevnt tidligere at hvis det var tilfellet at Jesus var Gud kledd i menneskekropp, hadde han formidlet det på en mye mer utstående og konkret måte i og med at hans omgangskrets var jøder som er har en sterkt monoteistisk tro. Jesus omtalte aldri seg selv eksplisitt som Gud – men at hans ord var ifra Ham. Når Jesus kommer tilbake til jorda (noe både kristne og muslimer tror), vil han nok ikke kjenne seg noe særlig igjen med dagens kristne. Han nevnte til og med ikke når han levde noe som het "Kristendom" og at de som følger ham er "Kristne". Når han får vite hvor forvrengt han lære har utviklet seg vil han nok bli sjokkert: For å oppnå frelse må man tro på ham, at han døde på korset for å slette alle syndene til menneskene? At han blir sett på som en Gud, vil i hans øyne være sterkt nedsynkende og grufullt. Dette er min oppfatning og mening. 

I islam kan du kan ikke sammenlikne Gud med noe, heller ikke med en Far, men du kan sammenlikne forholdet. Forholdet mellom menneskene og Gud kan være som forholdet mellom en sønn og en far. Du elsker faren og faren elsker deg, samtidig som du har en viss frykt og repsekt for ham. Han vet bedre og ønsker deg på den rette vei. Jesus kalte Gud for vår Far, ikke min Far, dersom man leser bibelen som en helhet. Man ser ut ifra historien om de første menneskene, Adam og Eva, som alle de tre abrahamistiske religionene har til felles at menneskene blir til syvende og sist testet i én ting: underkastelse for den éne Gud, Skaperen av universet.  Ikke for at Han trenger det - Han er Gud og trenger ingenting. Det er fordi vi trenger det. Å ikke spise av det epletreet var det ingen logisk forklaring i. Beskjede var enkel: ikke spis av det treet - ellers - dere er frie til å gjøre det dere ønsker. Hvilken religion idag er det som lærer mest at indre fred og suksess oppnår man i én ting: underkaste oss Gud? Ordet islam betyr underkaselse for den éne Gud i fred og sannferdighet for å lede mennesket på det rette sporet.

Anbefalte videoer:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar