søndag 10. november 2013

Arv ifra muslimer og den gylne alder

Expansion of the Islamic Caliphate, 622–750.
  Expansion under the Prophet Muhammad, 622-632
  Expansion during the Rashidun Caliphate, 632-661
  Expansion during the Umayyad Caliphate, 661-750
Den islamske "gylne alder" regnes å være ifra tidsperioden 750 e.kr. til rundt 1258 e.kr. Det islamske daværende riket er en av de største sivilisasjonene som har eksistert i den menneskelige historien. Vitenskapelig blomstring og menneskelig toleranse er sentrale stikkord som preger denne tidsepoken hvor muslimene regjerte. Noen påstår at "muslimer" er et usivilisert og tilbakestående folk ute etter vold, diktatur og undertrykkelse, noe dagens "muslimske" land uheldigvis sørgelig på mange måter falskt bekrefter. Men ut ifra et historisk perspektiv, før vestens kolonialisme og imperialisme, ser man at det ikke alltid har vært slik. I flere hundre år var faktisk det totale bilde mildt sagt en del annerledes. Disse historiske faktaene ser ofte ut til å bli oversett, ignorert og nedtrykt i flere ulike kontekster. Mange kaller dette også av denne grunn for "den glemte islamske historien". 

Det muslimene oppdaget, videreutviklet og formidlet hadde senere en utrolig stor innflytelse på det senere Europa. Da Europa lå i mørket i middelalderen, blomstret vitenskapen i det islamske riket. Mange mener  at nettopp denne blomstringen spilte en betydelig rolle i europas overgang i fra middelalder til renessanse (gjenfødelsen). Renessansen er på mange måter et resultat av ideer og inspirasjon ifra Al-andalus i Spania. Denne gjenfødelsen kom ikke ut av ingenting. Europeerne fikk også ideer og  kunnskaper som korstogerne hadde tatt til seg etter å ha kriget og herjet i det muslimske riktet, først og fremst ideer og fremskritt innen matematikk, astronomi og medisin, men også ifra fysikk, kjemi, geografi, psykologi og filosofi. Mye av den vitenskapelige fremgangen bygget på studier og oversettelser av eldre tekster ifra India, Kina og Hellas. 

Teknisk museum i Oslo hadde i sommer en utstilling kalt "The Sultans of Science - islamic science rediscovered"*, hvor de tok for seg ulike vitenskapelige oppdagelser - som mildt sagt er mange. Noen kjente og fundamentale produktene som ble introdusert til vesten av muslimene var bommul, papir, glass speil, gatelykter, salt, farget glass, silke, satin, pepper, kanel, deodorant, såpe, offentlige bad, pengesedler, linen, poststempler, klokker, kompass, kamera, viskelær, rosevann, kart, globuser, ulike kiurgiske instrumenter, tepper, gardiner, porselen, universiterer, bibliotek og leksikon. 
http://tekniskmuseum.no/vitensenteret/utstillinger/sultans-of-science

Det islamske styre var kjent for å være tolerant og humant. Ulike religiøse grupper ble respektert og det var ingen tvangsomvendelser til islam. Dels ved islams religiøse appell og dels pga det ble sett på som å være et prevelegium å være muslim, vokste antallet muslimer i de erobrede områdene raskt. Litt om hvordan muslimene regjerte på et politisk plan blir beskrevet i et senere innlegg. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar