torsdag 1. mai 2014

Religion og vitenskap

Den stadige utvidelsen av den menneskelige kunnskapen får noen til å hevde at vitenskapen har svaret alt - til og med de dype spørsmålene i livet. Men hva med mysteriet av eksistens? I enkeltes folk sinn står vitenskap og religion i sterk opposisjon, men er dette virkelig tilfellet?  

Vitenskapen er et fantastisk verktøy. Den kan vise oss mye hvordan universet, og alt det det innebærer, er oppbygd og fungerer. Men de spøsmålene som vitenskapen kan takle, er likevel begrenset i omfang. 

Ut ifra et islamsk perspektiv regnes, vitenskap, studier av naturen, for å være knyttet til konseptet av tawheed (Guds enhet). I islam er ikke naturen sett på som en egen enhet, men snarere som en integrert del av det helhetlige synet på Gud, menneskeheten og verden. Denne koblingen innbærer et hellig aspekt for muslimer i jakten på vitenskapelig kunnskap. Ifølge flere historikere ble den moderne vitenskapelige metode som vi kjenner den i dag, først utviklet av muslimske vitenskapsmenn, med Ibn Al-Haytham (Alhazen) i spissen. 

Naturen i seg selv blir i Koranen beskrevet som noe som peker i retning av det gudommelige. Koranen oppfordrer også til å sette spørsmål, reflektere og undre over skapelsen. Det var med denne forståelsen at vitenskapen ble studert og forstått blant muslimer, spesielt under det åttende og sekstende århundre, før koloniseringen av den muslimske verden. 

Mer om denne tiden kan du lese i dette innlegget: http://fjorderogmoskeer.blogspot.no/2013/11/islamic-golden-age.html

Linker: 
http://www.theguardian.com/science/2012/oct/28/science-religion-life-universe-questions
http://www.forskning.no/artikler/2006/februar/1139567237.79 
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_and_science

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar