mandag 6. april 2015

Påsken - kristent opphav?

Nå påsken begynnter å nærme seg dukker tanker som  gul farge, haren, kyllinger, egg, appelsiner, sjokolade, fjell, snø, sol, ski og påskeliljer opp i hodet. Og ikke minst skolefri - ferie. Men hva er egentlig påske? Hvorfor feirer vi det? Hva er det vi egentlig feirer?

Påske er både den viktigste høytiden i kristendommen og jødedommen, samt en gammel hedensk vårfest. Jødene feirer påske til minne om utgangen fra Egypt, og kristne feirer påske til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Men hva mer ligger i ordet påske og dets tradisjoner?

Ordet påske stammer fra det hebraiske ordet pesah, som betyr forbigåelse. Den jødiske påskehøytiden heter Passover på engelsk, mens den kristne påsken heter Easter. Det engelske navnet på den kristen påsken har egentlig ikke noen bibelske opprinnelse, men er avledet fra navnet til den germanske fruktbarhetsgudinnen Eostre eller Ostara. Tiden rundt mars/april var trolig i førkristen tid oppkalt nettopp etter denne gudinnen, som ble dyrket i omtrent hele den kjente verden. Som Ishtar og Astarte i Mesopotamia, Asjera i Syria, som den løvehodede Ashtoreth i Egypt, Astar i Etiopia og den anglosaksiske Éostre. Senere ble hun til Afrodite i Hellas og Venus i Roma.

Påskesymbolene kommer fra urgamle hedenske skikker, lenge før Jesu tid. Både palmer, egg, harer, lam og oppstandelse har røtter i eldgamle ritualer for å fremme fruktbarhet og hylle solens gjenkomst. Ikke overraskende nok var to av Ostaras viktigste symboler egget og haren til symbol for fruktbarhet og skapelse. Videre ble for eksempel palmeblader ble brukt i Sør-Europa for å sikre regn til avlingen. Man hang vigslede palmegrener på trærne. Dette ble gjort på solgudens dag, søndag, som senere ble tilpalmesøndag. Solen og dens guder hedres med en bestemt farge. Kyllingens farge. Gulfargen stammer fra soldyrkelse, som også sto sentralt i norrøne vårfester.

Smarte merkevarebyggere i kirken bestemte på kirkemøtet i Nikea i år 325 at høytiden skulle bli kristen. Påsken ble den første av en lang rekke ritualer som ble overtatt av kirken, med jul, halloween og valentine som de mest kjente. 

Eldre video og litt masete stemme, men likevel etter min mening flere interessante historiske fakta samt vers fra bibelen:




https://www.nordfront.net/2014/paskens-opphav/

http://www.aktivioslo.no/guide/paske/pasketradisjoner/
http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1000/subcat1026/thread244160/#post_244160



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar