onsdag 22. april 2015

Spirituell utvikling


"Don’t let your sorrows drown you. Use them to deepen you, humble and soften you. Use them to build your empathy and compassion for the world. Your sorrow was never meant to overtake you; like everything else in life, it is only a tool. To beautify and strengthen you".  
– Yasmin Mogahed

De øyeblikkene du oppdager din svakhet, er de øyeblikkene du kan oppdage Guds storhet. Det er også ved disse øyeblikkene du føler deg sårbar og ydmyk. Sårbar for livet og ydmyk over at du ikke er herre over din tilværelse. På denne måten kommer du nærmere den universelle Livskraften i universet - Gud. 

Ut fra et islamsk perspektiv har alt en mening. Og alt som skjer er ment til det beste og har en hensikt vi ikke alltid forstår. Alt i livet, både gode og dårlige opplevelser, kan sees på som tester som har i hensikt å lære oss noe, veilede oss samt å hjelpe oss til å bli sterkere. Jo nærmere du kommer Gud, desto nærmere kommer du livet. 

Det er ved motstand vi blomstrer. Voksesmerter. Eller slik det norske ordtaket går: det er i motbakke det går oppover. Dikteren Rumi er også inne på noe når han sier "the wound is the place  where light enters you". Men for noen så gjør motsanden, motbakken og såret at de faller sammen. I slike sammenhenger er de velkjente versene "God does not burden any soul more that it can bear" (2:286)  og "Verely, after hardship comes ease" (94:5) til stor betryggelse for muslimer. Selv om alt har en overordnet god hensikt er det opp til deg hvordan du takler det. Vi er alle utstyrt med en fri vilje og styrer som innebærer det store ansvare at vi selv styrer retningen. Men de "ytre" omstendighetene har vi lite kontroll og styring over.  

Ett kjent norsk og litt yndig dikt:

Livet
er som en skoledag
med sorg og glede som hovedfag
I gledens time jet like meg best
I sorgens time jeg lærte mest
- Ukjent



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar