God skrevet i aftenposten av Mohammad Usman Rana:
Setter man sine føtter utenfor moskeen som omkranser Guds hus i Mekka, støter man umiddelbart på verdens tredje høyeste skyskraper, sveitsiske hoteller og shopping i luksusklassen. Lite minner om spiritualiteten, harmonien og historisk arkitektur som gjennomsyrer andre hellige byer som Jerusalem.
Grenseløs kapitalismeEn villfaren puritanisme blandet med grenseløs kapitalisme har medført at saudiarabiske myndigheter gradvis har fjernet sporene av profetens Mohammads liv fra hans fødeby Mekka og Medina, byen han er gravlagt i. Erstatningen er moderne bygninger som konkurrerer med Dubai og Shanghai i høyde, og med Londons Big Ben om klokkestørrelser.
Listen med ødeleggelser av destinasjoner med religiøs og historisk verdi er lang. Profetens fødested i Mekka er erstattet av et lite bibliotek, og pilegrimer blir oftest nektet å besøke området. Siste rapporter tyder på at saudiarabiske myndigheters plan er å erstatte fødestedet med et palass eller et nytt og større kongelig bibliotek. I tillegg er huset til profetens første kone, Khadija, erstattet med offentlige toaletter, mens graven til profetens mor, Amna, i 1998 ble ruinert og påtent.
Andre gravsteder som Baqi-gravplassen i Medina, der profetens familie og følgesvenner er stedt til hvile, bærer preg av skjending fra saudiske myndigheters side. Blant annet er gravene blitt anonymisert slik at det nesten er umulig å identifisere hvem graven tilhører. Alvorligst er likevel planene, som gjentas med jevne mellomrom, om å fjerne profeten Mohammads grav i Medina til fordel for en større moské.
Bakgrunnen for denne fremferden til saudiarabiske myndigheter, motivert av deres statsteologer, er angivelig å hindre persondyrkelse. I strid med ortodoks islam oppsto en reformistisk og svært bokstavtro religiøs bevegelse på 1700-tallet i dagens Saudi-Arabia. Ved hjelp av denne bevegelsen etablerte al-Saud-familien sin regjeringsmakt, og styrer den dag i dag på diktatorisk vis.
Den puritanske bevegelsens besettelse med persondyrkelse og snevre forståelse av hva den islamske troen er, har medført at sterkt fokus på profeten, hans følgesvenner og deres gravsteder ansees som en trussel mot monoteismen. Imidlertid hindrer ikke frykten for persondyrkelse at al-Saud-familiens konger setter sine egne navn på porter og dører i Mekka og Medinas moskeer.
Makten må utfordresUtviklingen i Saudi-Arabia er utslettende for grunnleggende islamsk historie. Det største paradokset er muslimenes taushet. De saudiarabiske ødeleggelsene av profeten Mohammads liv overgår med betydelig margin vestlige karikaturtegninger og hatske filmer om profeten. Likevel er det ingen protester å se, hvilket stiller en del muslimers raseri mot karikaturtegninger i et underlig lys. Generelt er det på tide at Saudi-Arabias makt i den muslimske verden utfordres, slik at deres reaksjonære ideologi ikke vinner ytterligere terreng.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar