mandag 14. juli 2014

Nyere forskning vedrørende faste

Tidligere innlegg om faste: http://fjorderogmoskeer.blogspot.no/2013/07/faste-sawm-indre-og-ytre-renselse.html

Mye tyder på at fasting som prinsipp og fenomen virker svært gunstig på kroppen rent fysisk. Både blodtrykk og verdiene av LDL kolesterol, som er de store risikofaktorene for kardiovaskulær sykdom, viser seg å bli redusert ved å fasting. Fasting kan også ha en positiv innvirkning på diabetes, ulike former for kreft og Alzheimer sykdom.

BBC hadde en dokumentar i fjor som handlet om dette. Programlederen undersøker hvordan fasting virker på hans kropp - og han ble og han ble veldig overrasket over resultatene. Det som han testet ut mot slutten var 5:2 dietten også kalt IF (Intermittent Fasting), som vil si fasting to ganger i uken.

Dokumentaren avslutter med at det trengs videre forskning på dette for å se på om fasting virker likt på alle mennesker og hvem det eventuelt kan virke mot sin hensikt og som kanskje bør bli frarådet fra å faste. Til nå så kan ikke helsemyndighetene anbefale fasting til den generelle befolkning netopp fordi det per dags dato ikke finnes nok data. Personlig så tror jeg at menneskekroppen ikke er skapt for å gå rundt å være fullstendig mett hele tiden. Jeg tror at magesekken og tarmene er ment til å få pause uten kontunuerlig påfyll.

I tilegg til å faste i en gang i året i omtrent 4 uker hvor en spiser tidlig på morgenen og sent på kvelden, anbefalte Profeten Muhammad (fvmh) å faste to ganger i uken - gjerne mandag og torsdag. Dette er da ikke fard (obligatorisk) men går under kategorien sunnah, som vil si det profeten Muhammad (fvmh) praktiserte og som dermed er anbefalt. 

Viktig å påpeke at vi muslimer praktisere islam uavhengig av hva vitenskapen har funnet ut. Vi tror på at Gud, som har skapt oss, vet best hva som er best for oss og stoler fullstendig på Ham. Men stadig kommer det vitenskapelige funn som bekrefter vår tro. For min del, gjør det troen bare enda sterkere. Videre så eksisterer ikke fasting først og fremst av de helsemessige fordelene, men for å øke Gudsbevissthet (taqwa).

Dokumentaren kan du se her: http://vimeo.com/68370002

Interssant dokumentar fra NRK, august 2012: http://tv.nrk.no/serie/schrodingers-katt1/dmpv73002112/30-08-2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar