lørdag 18. mai 2013

Det beste i livet

Livskvalitet er en grunnleggende universell og global verdi som ansees å være fundamental for alle mennesker uavhengig av etnisitet, gruppetilhørighet eller religiøs bakgrunn. Man kan si at begrepet kan sidestilles med lykke, glede, mening, tilfredshet og trivsel. Å ha en god livskvalitet er å ha en grunnstemning av glede. Det finnes ingen rådende og entydig definisjon av begrepet, dette er grunnet dets subjektive og multidimensjonale betydning. Noen vil syntes det beste i livet er å slikke sol på en strand, noen vi svare spise favorittkaken, noen vil si at arbeidet/karrieren gir livet mening, noen å vil svare shopping gir dem livskvalitet i mens andre vil svare at det beste er å ta seg en tur på byen i helgene - det gir livsglede -  i mens svært mange vil svare samvær med familie og venner. Hva syntes du er det beste i livet? Hva er viktigst for deg?

Poenget er at hva som gir glede i livet, er dypt individuelt og personlig. Hvert enkelt menneske kan ha en ulike forståelse av hva livskvalitet er. Man kan ikke gå rundt å definere hva som gir ett menneske kvalitet i livet. Alle har sine ting som gir følelse av håp, glede og mening. Noen finner gleden i de store ting, i mens andre finner det i små, som for eksempel dette barnet i Goa, India:


Jeg er selvsagt også glad i et godt kakestykke, en fin ny genser, pent vær, utenlandsreise eller en god karakter på skolen. Andre ting som er viktig for min livskalitet er god helse, mulighet til selvutvilking, mangfold, variasjon og balanse. Men for meg er det aller viktigste i livet nærhet til den éne Kraften som har skapt oss - Gud - deretter gode menneskelige relasjoner. Selv om ytre miljø- og sosiøkonomiske faktorer og ressurser spiller en rolle for livskvaliteten mer eller mindre for de fleste av oss, mener jeg for å ha en indre og varig glede, så er de indre ressursene (tankesett, viljestyrke, motivasjon) det mest vesentlige. Verdt å nevne er det forsket på at lykken øker med velstanden - men bare til ett visst punkt. Så hvorfor da løpe etter ett annet gullfjell når du allerede har ett? "Hvordan vi har det" spiller en rolle - men jeg mener at det er først og fremst "hvordan vi tar det" som er avgjørende for hvordan vi takler livets gang. 

Syntes dette bilde illustrerer viktige (og enkle) ting som gir glede: 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar