tirsdag 10. juni 2014

Fair trade = islamic trade

Begrepet "fair traide" betyr rettferdig handel, og brukes særlig ofte om handelen som er mellom i- og u-land. Dette innebærer at de som pruduserer varen skal sikres en minstemål av rettigheter. Arbeidsrettighetene i mange u-land er ofte dårlig ivaretatt gjennom den nasjonale lovgivningen, og de som arbeider må ofte jobbe under uverdige forhold. 

Islam har perpektiver på det meste i denne verden. Ut ifra et islamsk ståsted så skal man nemlig tilbe Gud med å gå gjennom verden, og ikke isolere seg vekk ifra den. Man skal delta i samfunnet. Gjerne aktivt. Det er ikke særlig anbefalt å bo i kloster eller liknende. Man kan for eksmepel ur ifra et spirituelt perspektiv tenke seg at handel er veldig materialistisk og ikke er en del av religionen. Men slik er det ikke i  islam, hvor handel har en lang arv og som sees på som ytterst nødvendig for å få et samfunn til å gå rundt. Profeten (fred være med ham) var faktisk selv en handelsmann og kjent for sin integritet og troverdighet. Han hadde også "den troverdige" som kallenavn i denne forbindelse, før han ble profet. 

Alt handler om måten handelen utføres på. Det finnes mange etiske restriksjoner som angår handel i islam. Etikken innen handel vedrører særlig bærekraftighet, rettferdighet og arbeiders rettigheter. 

"Deal not unjustly, and you shall not be dealt with unjustly" (Quran 2:279)

"God loves those who are fair and just" (Quran 49:9).


Her er et foredrag av Shaykh Abdal Hakim Murad som omhandler hva rettferdig handel innebærer ut fra et islamsk historisk perspektiv:




Interessant foredrag: https://www.youtube.com/watch?v=khiC7Kwfmrs

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar