onsdag 4. juni 2014

Halalslakt - barbarisk?

Mange hevder at den islamske måten å slakte dyret på er inhumant og barbarisk. 

De muslimske kostholdsreglene minner mye om de jødiske. Det viktigste er forbudet mot å spise selvdøde dyr, altetende dyr som svin og blodmat. Dyrene skal også, på lik linje med jødedommen, være slaktet på en spesiell måte slik dyrene får sin verdighet ivaretatt så godt det lar seg gjøre. Kveling, pisking og skyting er blant annet ikke skseptabelt. Dyrene skal slippe å bli plaget unødvendig og man skal gjøre alt man kan for å få dyret slaktet enkslest mulig. 

For at kjøttet skal være halal-slaktet må Guds navn være nevnt. Du kan bruke hvilket som helst språk for Gud - det viktikste er at slakteren tror sterkt på betydningen av ordet Gud. Personen som slakter kan da i prinsippet være muslim, kristen eller jøde. Når man slakter et dyr tar man faktisk et levende liv, og ved å nevne Guds navn vises det mer respekt i selve handlingen. 

Et annet viktig del av halal-slakt er at dyret blir slaktet med den skarpeste kvinen, og at dette skal skje i en raskest mulig bevegelse over sturpen slik at dyret føler minimalt med smerte. Dyret skal ikke se kniven, og andre dyr skal, for å bli skånet, heller ikke se andre dyr bli slaktet. Alt skal skje så verdig som det er muligheter for og det er viktig at dyret opplever minst mulig smerte. Videre i prosedyren er det viktig at det meste av blodet blir drenert ut ifra dyret. 

Det som lenge har vært diskutert rundt halal- og kosherslakting er fraværet av bedøvelsle før slakt. Det hevdes at dyret da vil oppleve en utrolig sterk smerte som videre medfører utløselse av frykt- og stresshormoner. Slakting ved norske slakterier foregår ved at dyret først bedøved ved hjelp av gass, strømm eller slagbolt. Deretter henges det opp etter bakbeina og får strupen kuttet over slik at blodet renner ut av kroppen og dyret dør. 

Bedøvelse av dyret før slakting er islamsk sett greit nok så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret. Til nå så skal alle muslimske slaktere bedøve dyret før slakt i jamfør med den norske dyrevernslov. Ifølge jødedommen er dette mer restrikt og bedøvelse aksepteres ikke for at kjøttet skal kunne kalles kosher. Kosher-slaktet kjøtt må dermed importeres ifra utlandet. 

Det som idag i grunnen primært skiller halal-kjøtt ifra vanlig norsk kjøtt, er at Guds nanv nevnes. Halal-slakt er faktisk ikke så veldig annerledes enn tradisjonell slakting her i Norge. Det høres kanskje bare mer skremmende ut enn det egentlig er. 

Men masse-slakteindustrien rundt om i verden har for lengst gått av skaftet på mange måter. Dyr får alt for ofte ikke sin verdighet ivaretatt og må lide masse undøvendig. Slakterier i dag nekter som oftest filming og fotografering av bedøving og avliving. Publikum skal ikke få se hvordan slakting foregår. Også dyretransporten medfører lidelser for dyrene, ifølge Norsk Dyrevern. Hvert år dør rundt 100 000 dyr under dyretransport i Norge. De høye dødstallene tyder på at syke og skadde dyr også blir sendt med dyretrapsort til slakteriet. Velferden til et dyr kan ofte være svært dårlig før det dør.

Mange påstår idag at dersom veggene på slakteriene var gjennomsiktige ville de fleste blitt vegetarianere. Det er ikke bare slaktingen som ofte er feil, men også forholdene rundt før slakting. Den beste måten å hjelpe dyr på er å spise mindre kjøtt. Også fra et islamsk perspektiv bør man minske kjøttforbruket vårt. Dette både i forhold til dyrevern og miljøvern. Nå som vi ser at jorden er liten og menneskene mange, er det på tide å tenke annereldes - proteiner kan man også få ifra flere andre vegitabilske kilder. 

Her er to videosnutter av "Mercy Halal Islamic Slaughter":





Litt morsomt nyhetsinnslag:


Kilder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar