tirsdag 4. november 2014

Alkoholens problem

Alkohol skaper langt flere familieproblemer, mer kriminalitet, flere økonomiske problemer og mer sykdom og død enn for eksempel narkotika. Det er det mest skadelige rusmiddelet. På tross for dette ansees narkotika som langt mer kriminelt, som en langt større forbrytelse og som ett større samfunnsproblem. Hvorfor det?

Det finnes nok flere grunner til nettopp dette. En viktig grunn tror jeg er at alkohol har vært en del av folks levemåte i mer enn 1000 år, i mens narkotika først ble et samfunnsproblem på 1960-tallet. En annen forklaring er at narkotiske stoffer oppfattes som farlige i seg selv, i men risikoen ved alkoholholdige varer knyttes mer til egenskapene ved brukeren. Alkoholen er mer kun ett problem for de som ikke mestrer bruken. Men det er mange gråsoner og en hårfin balansegang fra alkoholbruk og alkoholmisbruk.

Alkohol er et avhengighetsskapende stoff som er giftig i forholdsvis lave doser, og som fører med seg en lang rekke skadevirkinger på kort og lang sikt. Narkotika omfatter mange ulike kjemiske stoffer, hvorav noen er lite skadelige i seg selv, mens andre er sterkt avhengighetsskapende og risikofylte medikamenter. Det er henholdsvis en myte at alle som forsøker cannabis ender som tunge misbrukere. De fleste nøyer seg med å prøve. Forskjellsbehandlingen mellom alkoholforbruk og narkotikaforbruk virker med denne vinkelen uforståelig.

Sammenliknet med tidligere drikker nordmenn i større grad kontinentale alkoholprodukter som vin, men har beholdt sitt drikkemønster preget av sjeldnere men forholdsvis store inntak av alkohohol. Men nye tall viser at forbruket har økt med 50 % de siste 20 årene. 

Minst 300 000 personer i Norge drikker så mye at de har høy risiko for å bli avhengige eller få en alvorlig kronisk sykdom. Hver fjerde pasient som legges inn på sykehus etter ulykker, har forhøyet promille i blodet. Minst en tredel av drukningsulykkene skjer i alkoholrus. Nær halvparten av selvmordsforsøkene skjer under alkoholpåvirkning. To av tre drap skjer under påvirkning av alkohol. Dessuten regner vi samlet at mer enn 1000 og 1400 personer dør årlig i Norge som følge av eget alkoholforbruk, sammenliknet med 300-400 personer som dør av narkotika. Blant folk under 60 år er alkoholforbruk like vanlig dødsårsak som hjerteinfarkt (*). Alkoholmisbruk ligger også bak mange tilfeller av arbeidsuførhet, men her er det store mørketall. Beruselse og alkoholavhengighet skaper store sosiale problemer og mange psykiske lidelser, ikke bare blant alkoholforbrukerne selv, men også i den nære familie. Å vokse opp i alkoholiserte hjem gir en betydelig risiko for at barn utvikler adferdsavvik og psykiske lidelser senere i livet. Blant sprøytenarkomane, for eksempel, har mer enn halvparten hatt foreldre med alkoholproblemer. 

Alkohol virker altså både skadende fra et individperspektiv og fra et samfunnsperpektiv. Dersom alkohol først ble introdusert den dag idag, så tror jeg sterkt på at det hadde blitt forbudt. Men det er ikke mulig å forby noe som har vært en del av et samfunn i hundrevis av år. Politiker like ikke en gang å snakke om det. Alkohol angår jo dem. Det angå oss. Det er en del av vår kultur som nærmest blir "hellig" for mange. Men narkotiske stoffer - det er det langt lettere å ta hånd om og snakke rundt. Jeg mener det må være en større åpenhet og ærlighet rundt alkoholbruk. Vi må tørre å snakke om hva som er greit og hva som ikke er greit.*

Islamsk sett så er alkohol (så vel som narkotika) forbudt av flerne årsaker. Generelt så ligger det alltid i vårt syn årsaker bak alt som islam forbyr. Dette fordi vi blant annet anser Gud som den Altvitende og den Vise. Det er noe som heter "måtehold" og "man må jo kose oss litt" og "man lever bare en gang" - men jeg mener likevel at dersom man ser på hele samfunnet som ett, kan man ikke unnlate oss i å innse fordelene dersom alkoholforbruk ikke hadde funnet sted. 

Jeg selv drikker ikke alkohol, og lever på tross for dette et fullverdig og godt liv (tenk det!). Mange spør meg hvordan i alle dager er det å aldri drikke, er ikke livet ditt kjedelig, enformig, isolert osv. Svaret er et klart og tydelig nei. For å si det slik: det finnes utallige andre måter å kose seg på og ikke minst sosialiseres, og de som ikke klarer å se det, syntes jeg kraftig synd på. Men jeg sier ikke at jeg ikke forstår poenget ut ifra deres synsvinkel. Det er et faktum at det er alkohol som idag på mange måter fører folk sammen. Jeg forstår at det er vanskelig for mange å motstå eller slutte å konsumere alkohol, i og med at presset og behovet "for å passe innn", "henge med" og føle seg som en del av "gjengen" er så pass stor for mange. I tilegg så "må man må jo kose oss litt da!". Men personlig så syntes jeg det er koseligere å samle veninnner til te. Det både smaker bedre, forårsaker ikke hodeverk og man husker alt som er blitt sagt og gjort langt bedre :)

* Skrev innlegget for en stund tilbake og mangler beklageligvis kildehensivsning flere av tallene og statistikkene som det refereres til.  

*Senere bemerkning: helsedirektoratet har nå nylig satt i gang en stor kampanje som oppfordrer til større åpenhet om alkoholforbruk. Et veldig bra tiltak. (https://helsenorge.no/avhengighet-og-rus/alkohol)

Linker: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar