søndag 2. november 2014

Halloween - bare uskyldig morro?



Halloween har nå blitt ett av de største komersielle feiringene, etter jul og påske. Det har eksistert ulike former for markeringer rundt denne tiden i overraskende svært mange folkeslag rundt om i verden. Og flere av dagens tradisjoner (bon fire, utkledning, trick og treat, jack o lantern...) stammer ifra flere tusen år gamle myter og ritualer. 

Halloween har røtter i den katolske "allehelgensdag". Men det ikke alle er helt klar over at allehelgensdag videre er påvirket og springer ut ifra den pre-kristne keltiske hedenske feiringen samhain. Katolikkene ønsket å ha én dag der de feiret og minnet alle helgene (siden de hadde så mange). De tenkte da at det var smart å ta en dato som mange av de hedenske kelterne var kjent med fra før av, og gjøre det "mer kristent". Denne typen metode har kristne brukt ved flere anledninger, der i blant også påske- og julefeiring. Påsken og julen har altså også mange hedenske røtter, som jeg vil litt om skrive i senere innlegg. 

Kelterne trodde blant annet 31. oktober var tidspunktet der skillet mellom vår verden og de dødes verden/demonenes verden var tynnest. Det var ikke bare kelterne som har markert denne dagen i historien. Over hele verden ser vi folkeslag som har en "dødens dag". Tradisjonen er flere tusen år gammel. Wiccaer har, sammen med satanister, den dag idag også en av sine største høytider den 31. oktober. Så halloween er med andre ord langt mer paganistisk/hedensk enn kristent. Flere kristne blir faktisk idag frarådet av å ta del i denne "okkulte og demoniske feiringen". 

De fleste i dag mener at halloween "bare er noe morsomt". Men er det egentlig så utrolig morsomt og uskadelig?

Halloween glorifiserer det mørke, onde og skremmende. Døden, hekseri og det okkulte hylles. Barn og voksne kler seg opp som figurer som regnes for å være ondskapsfulle: vampyrer, spøkelser, hekser, demoner, gal morder, psykopat...Jukseblod og hodeskaller er vanlig. Halloween gjør grusomme og tragiske ting trivielle - og til og med morsomt. En knivstukket person blir for eksempel plutselig veldig stilig. 

Barn utsettes for en ekstremt dobbeltmoral og motstridene budskap. Til vanlig oppfordrer vi til det gode...men på denne dagen? Da er alt lov - du skal helst være ond! Vi lærer også barn at det er viktig å ikke stole på alle fremmede og ta visse forhåndsregler. Men på halloween så oppfordrer vi dem til å ta i mot de de får hos totalt fremmede mennesker.

Jeg liker ikke retningen halloween utvikler seg i. Feiringen blir bare mørkere og mørkere for hvert år. Jeg syntes personlig det er nok av grunner til å ikke feire halloween. Gjerne kall meg kjedelig. Men jeg gidder ikke å ta del i noe som jeg anser bortkastet tid og fremming av det som etter mitt syn er feil verdier. Det å tro at halloween ikke på noen som helst måte kan virke skadelig, mener jeg er naivt. 

https://www.youtube.com/watch?v=CE_bPQVytiE 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar